Úvodní test B1

autor fotokoláže: #TMBKSatire

ÚROVEŇ B1

Čas: 20 minut

Test můžete psát maximálně 20 minut. Nesmíte mít slovník, učebnice, mobilní telefon ani tablet.

I. Gramaticko-syntakticko-lexikální část

Jaká slova v textu chybí? Doplňte slova do textu:

Osmašedesátka

Slovíčka

jágřík m. živ. – syn Jágra; malý Jágr
jágřinka ž. – dcera Jágra; malá Jágrová

Text

Pravděpodobně každý Čech ví, který sportovec na dresu číslo 68 a někdy se mu zkráceně říká osmašedesátka. taky, kdo to je? Ano, správně. Samozřejmě tímto sportovcem je hokejista Jaromír Jágr, který je velkým vzorem hodně dětí, především kluků. Obdivují ho, ale také muži a líbí se i mnoha ženám. Zatím je svobodný. Má ale , která se jmenuje Dominika. Jágr už oslavil 50. (=abrahámoviny). Narodil se 15. února 1972 v Kladně a v tomto městě nedaleko Prahy začal s .

Má obrovský talent a fyzické dispozice k tomuto . Už od dětství dává hokeji všechno. Hokej je u něho na místě. Navíc vždy trénoval mnohem intenzivněji a déle ostatní. Díky tomu je sportovní kariéra opravdu výjimečná a stal se žijící hokejovou legendou.

osmnáctiletému se mu splnil ambiciózní sen. Odešel hrát hokej za louži do NHL (National Hockey League). Po jedenácti letech v Pittsburghu a dalších dvou angažmá v severoamerických hokejových hrál v letech 2008 až 2011 v KHL (Kontinentální hokejové lize) za ruský tým Avangard Omsk. Pobyt v bezpochyby posílil Jágrovu pravoslavnou křesťanskou víru. Jágr pravidelně čte Bibli a do kostela.

Po tříleté ruské zkušenosti hrál zase v NHL. Od roku 2018 Jaromír Jágr zase v České republice za kladenský klub Rytíři Kladno, kam se vrátil a který mu patří. Přemýšlí už ale pomalu pravděpodobně o tom, co dělat, až skončí svou aktivní hokejovou kariéru. Začíná se totiž trochu věnovat své nové vlastní firmě JJ68, nabízí produkty pro regeneraci a rekonvalescenci.

dlouho bude ještě bůh na čtyři písmena, jak se Jaromírovi Jágrovi někdy s nadsázkou říká, hrát? Co měla podle vás osmašedesátka dělat, až pověsí brusle a hokejku na hřebík? Trénovat, podnikat, plodit malé jágříčky nebo jágřinky anebo… Sám sportovec s humorem sobě vlastním tvrdí, když přestane hrát hokej, tak to bude jeho smrt.

II. Konverzace

Co odpovíte?

Víte ještě něco o Jaromírovi Jágrovi? Co si myslíte o vrcholovém sportu? (stačí 7 vět – minimálně 50 slov)
NEBO
Co víte o nějakém jiném dnešním sportovci, politikovi, spisovateli, herci, zpěvákovi / o nějaké jiné současné sportovkyni, političce, spisovatelce, herečce, zpěvačce apod.? (stačí 7 vět – minimálně 50 slov)

2. Jak se jmenujete? Odkud jste? Kde bydlíte? Co rád/a děláte? Proč se učíte česky? (stačí 5 vět – minimálně 30 slov)

3. Jak bude možná vypadat váš typický den za deset let? (stačí 5 vět – minimálně 30 slov)

III. Odeslat

Vaše jméno (vyžadováno)

Váš email (vyžadováno)

Přejete si dostávat občas informace o novinkách na tomto webu?
anoneještě nevím 🙂

Myslím si, že jsem test napsal/a
výbornědocela dobřene moc dobře

Test jsem psal/a
15 minut20 minut25 minut30 minutvíce než 30 minut

Komentář

Poděkování

Děkujeme všem účastníkům našich nebo v Olomouci za možnost vyzkoušení a dopracování těchto výukových materiálů.

Thanks
Many thanks to all the participants of our Czech Language Courses in Prague and in Olomouc for testing of these learning materials.

Спасибо
Мы благодарим всех участников наших курсов чешского языка в Праге и в Оломоуце за возможность использования и доработки этих учебных материалов.